South Torfrey Barns

As part of an ongoing farm diversification programme, this project was to convert one of many redundant stone barns to a holiday cottage.

The single-storey barn was just right for the client's requirements for use by disabled persons, being on one level and central within the site for access to all other facilities, including a games room with special "Endless Pool" type hydrotherapy pool, details of which are available elsewhere on the web site.

The general structure was in good order, but most timber members required replacement. As the roof was to have a vaulted finish, the roof timbers were replaced to match the original configuration and leave the main rafters and ties exposed, retaining the characteristic barn look.

Existing roof slates were carefully removed during the conversion works for reuse on completion. A small side extension was added to facilitate a second bedroom, this was of insulated cavity block construction with roughcast rendered finish, as other buildings on site.

A full wet shower en-suite to the main bedroom was included for ease of use by wheelchair disabled persons.

The front of the original barn had two large openings. These were to be closed in and with sympathetic use of vertical timber cladding and small pane timber framed window and doors, the rustic feel of the building was maintained.

Parking facilities were designed to be close to the main entrance of the cottage and access is via a small ramped approach to a level landing area.

Building Type

Barn ConversionHousingCommercial

Services Provided

ArchitecturePlanning






Eco Lodges

Sustainable ‘Eco’ Holiday Lodges


Find out more

Grade II House & Barns Refurbishment

The property is a detached Grade II Listed house which was originally constructed in c1710. This property stands on the site of an ancient Cluniac Priory. Little of the original building remains, although some early carved stones have been excavated by previous owners.


Find out more

Forever Home, Fowey

This characteristic cottage, located just outside Fowey, is to be extended into a forever home for our client.


Find out more