Replacement Dwelling

We were asked by the client to replace the existing bungalow. The bungalow was in a poor state of repair. It was constructed from concrete block and timber framing. It was poorly insulated and expensive to heat with no architectural merit.

The client wished to create a modern, light filled, energy efficient and low maintenance property whilst providing an adequate and adaptable living space.

In considering our design we needed to be aware of neighbouring properties and also the space occupied by the bungalow. As the new building would be two-story, we would also want to reduce the overall building height.

The ground floor has been set into the sloping site to reduce overall building height. The first floor features a large open plan living area and kitchen with a master bedroom. A south east facing balcony is accessible from both the master bedroom and living area and is protected by the over-sailing roof structure.

The dwelling has been intentionally situated over five metres from the boundary to allow the occupants and visitors to park cars on a wide drive, preventing congestion of the narrow access lane.

The building features a modern aesthetic with a feature split roof design, large full height glazing and modern cladding materials and finishes, enhancing the mix of surrounding properties which feature varying architectural styles, external finishes and layouts.

The large windows provide superb views over the Lostwithiel valley, and provide excellent natural daylight.

Building Type

Eco and ContemporaryHousing

Services Provided

ArchitecturePlanning






Extension, Mevagissey

A large extension to an existing single bedroom bungalow.


Find out more

Contemporary Eco-House, Fowey

Contemporary self-build eco-home located in a conservation area in Fowey, Cornwall.


Find out more

Eco House, Trevarrick Road

The proposed development is for the demolition of this bungalow and replacement with a two storey five bedroom eco house, which will keep within the ridge height of the original bungalow by having the ground floor set within the sloped topography.


Find out more