New House, Lostwithiel

A new house of traditional design within the Conservation Area of Lostwithiel, sited in a prominent location at the junction of two roads. This site is currently used for car parking, with existing access on to the main road that we were able to utilise for the new property, thereby overcoming any potential concerns relating to highway safety.

The main challenge in the design was to create a well-proportioned home with a family-sized garden, plus parking and turning (Cornwall Council would not allow cars to reverse onto the public road), and to create privacy from the road. The answer was an L-shaped house, continuing the pattern of the existing terraced housing and creating a focal point at the road junction. A courtyard wall then wraps around the remaining site to create a sheltered garden behind.

After consultation with the council’s Conservation Officer a design was finalised that would complement the existing properties in the Conservation Area. Then, with the support of local planning consultant, Ivan Tomlin, planning permission was successfully obtained at Cornwall Council’s planning committee.

Building Type

HousingListed and Conservation

Services Provided

ArchitecturePlanning






Chapel Field

A single storey extension providing a new bedroom to an existing terraced house.


Find out more

Trenance Mill

Restoration and Conversion of Old Fulling Mill to Museum


Find out more

Roselath

Conversion of two barns to a holiday cottage.


Find out more