Eco House, Looe, Cornwall

This valley is within an Area of Great Landscape Value and there is a TPO (Tree Preservation Order) across the woodland on the site. Therefore, it was essential that the new house had no detrimental impact on the surrounding area, most importantly by ensuring that no trees were removed in either the construction or habitation of the site.

In order to ensure no damage was sustained by the trees we used piled foundations and timber post and beam construction to avoid damage to tree roots, this enabled the entire building to be lifted above the ground. A timber boardwalk from the carport provides access to the dwelling.

The appearance and materials of the building were carefully selected so that the dwelling blends into its surroundings. Western red cedar cladding was used, along with a wild-grass green roof, which also assists with the natural drainage and biodiversity of the site. The contrast of light and shaded areas created by the position of existing trees dictated where the main living spaces were to be situated, and the sloping topography enabled a two-storey dwelling without being detrimental to the landscape.

Building Type

Eco and ContemporaryHousing

Services Provided

ArchitecturePlanning






Copperwood Housing Development

Replacement of an existing house with a pair of contemporary semi-detached houses, with views overlooking the Fowey estuary.


Find out more

Eco Lodges

Sustainable ‘Eco’ Holiday Lodges


Find out more

Refurbishment, Fowey

An extensive refurbishment and modernisation of a large house overlooking the Fowey estuary.


Find out more